Ako zvládať detský vzdor

17.09.2017 00:00

Je obľúbená odpoveď vášho dieťaťa NIE? Je vzdorovité, odporuje, prejavuje nesúhlas? Má časté záchvaty hnevu, hádže sa o zem? Je to jasné! Prežíva svoju prvú pubertu - obdobie vzdoru. Ako ho prežiť a nezblázniť sa?

Ponúkame vám pár overených rád, ako pristupovať k dieťaťu a zachovať si pritom chladnú hlavu:

  1. Počkajte, kým záchvat zlosti prejde. Ak je veľmi intenzívny, odstráňte z dosahu dieťaťa predmety, ktorými by si mohlo ublížiť.

  2. Pevne ho objímte, pomôže mu to upokojiť sa. Dáte mu tým najavo svoju lásku.

  3. Odpútajte pozornosť, ale neustúpte. Z dieťaťa, ktoré nedostane hranice, môže vyrásť arogantný egoista.

  4. Nechajte mu možnosť rozhodnúť sa v situáciách, kde je to možné. Ak sa napríklad hodí na zem, keď ho chytíte za ruku a chcete ho bezpečne previesť cez cestu, dajte mu na výber: „Chceš ľavú alebo pravú ruku?“

  5. Ak vás dieťa bije, pevne mu chyťte ruky a s ráznym tónom v hlase mu povedzte:„Nesmieš ma biť, to sa nerobí“.

  6. Vysvetľujte do nemoty! Keď už je dieťa pokojné, porozprávajte sa s ním o tom, čo sa prihodilo.

  7. Snažte sa viesť dieťa k tomu, aby vám povedalo, čo chce, čo sa mu nepáči. Je to oveľa účinnejšie, ako hádať, prečo kričí.

  8. Hovorte s ním ako so seberovným. Pri rozhovore mu pozerajte priamo do očí.

  9. Vyvarujte sa direktívnych príkazov, tie vzdor ešte vystupňujú.

  10. Zdôraznite jeho pozitívne vlastnosti, prizvite ho k spolupráci.

  11. Nepripustite, aby sa vaše dieťa cítilo potrestané alebo odmenené za výbuch zlosti.

  12. Reagujte rovnako na akomkoľvek mieste. Nebuďte prísnejší alebo benevolentnejší napríklad v obchode, na návšteve či u starých rodičov. Dieťa musí cítiť vašu sebaistotu vo výchove.

  13. Zistite, čo výbuchy vyvoláva.

  14. Netrestajte dieťa, hlavne nie fyzicky. Zhoršuje to situáciu a nič sa nevyrieši. Vzdor nemá žiadny účel. Nie je cielený, nejde o mocenský boj. Zachovajte chladnú hlavu a nedajte sa dieťaťom vytočiť.

  15. Pošlite dieťa do jeho izby a nechajte ho tam chvíľu samé, kým vybije svoju zlosť.

  16. Uplatňujte logický dôsledok. Netrestajte dieťa spôsobom, že večer mu nepustíte rozprávku, lebo dopoludnia kopalo deti v piesku. Dieťa je ešte malé aj na to, aby si to spojilo, to dokáže dieťa vo veku 5 rokov. Trest alebo logický dôsledok musí nasledovať okamžite: „Ak ho ešte raz kopneš, pôjdeme domov.“ Dodržte to, zbaľte hračky a odveďte dieťa domov.

  17. V afekte môžete dieťaťu spôsobiť malý šok, napríklad mu fúknite do tváre. Na chvíľu to odpúta jeho pozornosť a pomôže mu to spamätať sa.

  18. Ak chce v noci spávať s vami, dovoľte mu to. Nevymýšľa, len v období vzdoru vyžaduje oveľa viac lásky a hľadá bezpečie, najmä v noci.

  19. Nehovorte mu, že je zlé, nevychované. Môže sa stať, že v dospelosti bude mať nízke sebavedomie, bude sa báť presadiť svoj názor a každý ho bude len využívať.

  20. Vydržte, obdobie vzdoru prejde!

(prevzaté z internetu)