Prečo zlyháva výchova a z detí sú malí "tyrani"

09.10.2019 02:07

Moderná výchova má evidentné trhliny. 

Tu sú dôvody, prečo dnešná výchova zlyháva.

Na ulici sa trojročný chlapec hodí o zem a začne sa divadlo. Toto malé stvorenie dokáže spustiť taký vreskot, aký si nedokážeme ani v najhoršom sne predstaviť. Zúfalá matka žiada svoju ratolesť, aby sa postavila a odkráčala s ňou domov. Dieťa ďalej kričí. Ľudia okolo len zazerajú a vzďaľujú sa. V niektorých domoch sa zatvárajú okná. Medzitým si matka kľakne a doprosuje sa svojmu milovanému dieťaťu, aby s plačom skončilo. Dieťa začne plakať ešte intenzívnejšie. Jeho hlava je už celá červená. Prišlo k tomu, že obchod na ulici zatvára svoje dvere, pretože krik je neznesiteľný. Matka je bezmocná.

Rodičovstvo a výchova detí je téma, ktorá sa neustále rieši. Ľudia prichádzajú do sporov a nevedia sa zhodnúť v tom, čo je pre deti správne a či dnešná výchova je adekvátna. Už v staroveku sa ľudia sťažovali, že deti nie sú „údajne“ dostatočne vzdelané. V modernom svete však existujú znepokojujúce javy, ktoré sa týkajú všetkých detí a ich rodičov. Aspoň to tvrdí pedagogička Emma Jennerová. Vo svojej knihe „Keep calm and parent on“, uvádza päť dôvodov, prečo je súčasná výchova a starostlivosť o deti v kríze.

1. Nie sme „obecnou komunitou“

V dnešnom svete neexistuje „spoločenstvo dospelých“ s rovnakými hodnotami vo vzdelávaní a výchove. Nikto sa neodváži ozvať, keď sa cudzie dieťa správa nemožne. Naopak, keď zvýši hlas učiteľ, musí očakávať výčitky a nadávky zo strany rodičov. Na druhej strane matky a otcovia zostávajú na výchovu sami. Zostanú v neistote, keď sa ich malý miláčik hodí v obchode o zem. Namiesto toho, aby svoju ratolesť pokarhali, iba sklonia zrak.

2. Znášame príliš veľa

Deti robia chyby a vyrušujú. Deti nemusia byť dokonalé. Čoraz viac rodičov si nevhodné správanie detí ospravedlňuje a vyhovárajú sa. „Veď sú to deti,“ veta, ktorú vyslovuje čoraz viac rodičov. Týmto vyjadrím sa ale človek zbavuje zodpovednosti za výchovu. Deti sú schopné učiť sa oveľa viac, ako si dokážu rodičia predstaviť. Tieto vedomosti zahŕňajú vhodné správanie a rešpekt voči druhým. To ale treba deti naučiť!

3. Nepodriaďovať sa

Moderné mamičky a oteckovia sú vždy pripravení. Takmer žiadna situácia ich neprekvapí a dieťa nemusí na nič čakať. Ratolesť zapiští, že je hladná, rodič hneď vyťahuje obedár. Počas cestovania autom celá rodina musí počúvať otravné detské pesničky, lebo dieťa chce. V prípade, že sa návšteva v reštaurácii prestane dieťaťu páčiť, rodič vyťahuje tablet a zapína rôzne zábavné videá alebo hry. V poriadku, v niektorých kritických situáciach je to veľmi nápomocné. Emma Jennerová vysvetlila, že by nebolo na škodu, keby rodičia skúsili trpezlivo svojmu dieťaťu vysvetliť, že občas treba pokojne sedieť, nevyrušovať a byť slušný. Dnešní rodičia totiž majú tendenciu „ochraňovať“ svoje deti pred všetkým negatívnym.

4. Máme prehnaný strach

Deti majú právo sa spoločne s rodičmi v určitých momentoch rozhodovať. Je to dôležité a vďaka tomu z nich môžu vyrásť sebavedomí ľudia, ktorí dokážu prijať určité rozhodnutia. Rešpektovať by však mali aj rozhodnutie rodiča. Je to veľmi dôležité v dnešnom svete, kde sa poslušnosť a podriadenosť čoraz menej využíva. Rodičia na tento moment tiež zabúdajú. Život dnešných detí je totiž dokonale organizovaný. Zo škôlky idú do školy. Popoludní pokračujú doučovania, športové a hudobné krúžky. Mnohí rodičia sa boja (možno oprávnene), že za týchto podmienok ich deti trpia. Netreba mať výčitky. Výsledkom je, že rodičia splnia všetko, čo deťom vidia na očiach a to hneď. Dôvod? Možno majú pocit, že to počas ich „krátkeho“ detstva nestihnú.

5. Zanedbávame vlastné potreby

Emma Jennerová rozumie, že deti sú stredobodom rodinného života. Myslí si však, že niektorí rodičia to s nimi preháňajú a zanedbávajú seba a svoj manželský život. Preto odporúča rodičom, aby si pre seba vyhradili čas. Deti uvidia a naučia sa, že ich rodičia sú nezávislí ľudia so svojimi vlastnými potrebami a želaniami. Ak sa to naučia vo vzťahu k svojim rodičom, v budúcnosti sa im to určite vyplatí.

(prevzaté z internetu)